DE VOORDELEN VAN TRAINEN MET WAPENS

In onze school kan je ook leren om een aantal wapens te hanteren, wat zo zijn voordelen heeft. Er zit een verborgen element in de training met wapens dat pas duidelijk wordt op het moment dat je ze gaat gebruiken om te trainen. Wat hen krachtig maakt, is het menselijk lichaam. Dit betekent dat zaken als polsflexibiliteit, spierkracht, kernstabiliteit, peeskracht, behendigheid, balans, lichaamspositionering en coördinatie allemaal een rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Het fysieke element is nauw verbonden met het mentale aspect om ons lichaam te laten bewegen. Trainen met wapens is moeilijk omdat we moeten leren om ze mentaal te gebruiken op dezelfde manier als we ons eigen lichaam gebruiken. De voordelen zijn echter aanzienlijk:

 

  • Verhoogde kracht - het hanteren van een wapen, zelfs een licht wapen, verhoogt de belasting van onze spieren en gewrichten en helpt hen sterker te worden.
  • Grotere snelheid - snelheid is een combinatie van kernstabiliteit, peeskracht, lichaamspositionering en spiervezelmake-up. Een wapen helpt ons om dit op te bouwen of te verbeteren.
  • Een betere balans - de snelheid waarmee een wapen beweegt en de noodzaak om het lichaam te gebruiken om het aan te drijven, dwingt ons om een ​​betere balans op te bouwen en een groter bewustzijn van lichaamspositionering te ontwikkelen.
  • Een sterkere kern - het hanteren van wapens forceert de twee helften van het lichaam (onder en boven) om in strakke coördinatie te werken. Dit helpt dan bij het opbouwen van de kernsterkte wanneer de verschillende spiergroepen soepel samen beginnen te bewegen.
  • Betere coördinatie - omdat het hanteren van een wapen bijdraagt ​​aan de totale hoeveelheid kracht die op het lichaam wordt uitgeoefend, is betere hand/ oogcoördinatie vereist
  • Verbeterd uithoudingsvermogen - wapentraining gaat niet alleen over kracht, het vereist een aanhoudend aantal bewegingen.

Met wapens trainen vereist een zeer sterke discipline en kennis van het wapen, om het op de correcte manier te hanteren. De wapens die men kan leren hanteren zijn:



TONGKAT/ TOYA

De tongkat (stok) is heeft een diameter van 2-3 cm en een lengte van 1-1 ½ meter en is meestal van rotan, het is het vroegste instrument dat in de oudheid door mensen werd gebruikt om zich te verdedigen tegen elke aanval. Het is het meest gebruikte gereedschap van reizigers in de oudheid. Het Tongkat-vechtsysteem kent twee hoofdmethoden. De eerste is de peddelmethode. De rotan wordt met beide handen vastgehouden op ongeveer 15-20 cm van beide uiteinden. Het is zeer defensief van aard, perfect om aanvallen vanuit elke hoek te blokkeren en af ​​​​te weren en onmiddellijk de tegenaanval in te zetten. Naast het gebruik om te slaan, wordt het ook gebruikt om het lichaam van de tegenstander te vangen in een worp, zwaai en choke. De tweede is een enkele houvast om op grotere afstand toe te slaan.

 

De Toya is de grote broer van de tongkat met een lengte van ca 1.80. Toya-technieken omvatten slaan, zwaaien en stoten. De Toya is een ideaal wapen voor de lange afstand dat ook kan worden gebruikt om aanvallen van wapens op grotere afstand, zoals machete/zwaarden of speren, te blokkeren. Je kunt het ook ronddraaien om te voorkomen dat je tegenstander verder komt. De Toya is niet super gemakkelijk te beheersen en als je geen expert bent, kan het een beetje omslachtig zijn. Maar het is het langste wapen op de lijst, dus het kan best handig zijn als je tegenstander opduikt met een machete/zwaard of een soort speer.


SARONG

De sarong is een flexibel wapen dat in veel Silat-stijlen wordt gebruikt. Traditioneel wordt het gedragen door mensen van het Maleisische schiereiland (Nusantara) als bescheiden kleding die geschikt is voor het gebed. Een Silat-expert kan de sarong gebruiken om tegenstanders te verstikken, te vangen en te verstrikken. De sarong kan een verwoestend effect hebben om de tegenstander te blokkeren en te onderwerpen. Wanneer de situatie ernstiger wordt, kan men stenen of andere verzwaarde voorwerpen zoals autosleutels toevoegen om er een effectief projectielwapen van te maken. Van sommige mensen is zelfs bekend dat ze kleine messen of vishaken toevoegen om maximale schade aan te richten.  Bovendien kun je het gewoon dragen, en niemand zal beseffen dat het een wapen is.

 


GOLOK

Een golok (kapmes) is een snij(kap)gereedschap, vergelijkbaar met een machete, dat in vele variaties voorkomt en overal in het archipel wordt aangetroffen. Het wordt zowel als landbouwwerktuig als wapen gebruikt. Maten en gewichten variëren, evenals de vorm van het blad, maar de typische lengte is 25 tot 50 centimeter. De golok was oorspronkelijk een huishoudelijk gereedschap dat in de keuken of op het veld werd gebruikt voor landbouwdoeleinden. Het is erg populair op veel Silat-scholen. Sommige goloks hebben een gehaakte handgreep, waardoor de golok rond kan worden gedraaid. De golok is een ideaal wapen vanwege zijn grootte en gewicht die de natuurlijke bewegingen van een Silat-beoefenaar aanvullen. Goloks zijn vaak ongelooflijk scherp en kunnen de tegenstander ernstige schade toebrengen.


TRISULA

De trisula of tekpi is een Silat-wapen vergelijkbaar met de Okinawa sai. De basisvorm van het wapen is die van een puntig metalen stok, met twee gebogen tanden die uit het handvat steken. Naast een slagwapen is het effectief in het blokkeren en vangen van andere wapens. Het is ook een wapen dat wordt gebruikt om inkomende wapenaanvallen of zelfs ledematen te breken. De traditionele trisula/tepki is gemaakt van metaal en kan gemakkelijk worden omgedraaid. De achterkant (pommel) van het wapen kan ook worden gebruikt voor effectief te stoten, het is effectief tegen zwaarden en andere wapens met een groter bereik.


PISAU

Pisau vertaalt naar mes in de Indonesische taal. Het kan vrijwel elk kort wapen met rechte bladen zijn. De pisau belati is een variatie, maar elk wapen met kleine bladen kan als een pisau worden beschouwd. Hoewel dit wapen niet echt uniek is voor silat, kan de toepassing en technieken dat wel zijn. Ze zijn het meest voorkomende wapen, aangezien je zelfs je standaard tactische mes als een pisau kunt beschouwen. Veel Silat-stijlen hebben pisau-aanval- en verdedigingstechnieken in hun kerncurriculum. Door het gebruiksgemak en de beschikbaarheid staat het hoog op de lijst van martial arts wapens.


KERAMBIT

De kerambit is een klein gebogen mes dat lijkt op een klauw met aan het uiteinde een vingerring. De kerambit is een geweldig wapen vanwege zijn kleine formaat en gebogen lemmet. Volgens legende en traditie is het ontwerp van de karambit gebaseerd op een tijgerklauw. Gebogen messen bieden superieure snijcapaciteiten dan rechte messen en lenen zich gemakkelijk voor haken, scheuren, en snijden. De veiligheidsring van de karambit biedt de eigenaar een veilige grip en ongeëvenaard wapenbehoud. Het belangrijkste is dat de veiligheidsring voorkomt dat het mes tijdens het gebruik door de hand van de gebruiker glijdt. Het vergemakkelijkt ook snel trekken en inzetten, terwijl het ervoor zorgt dat het mes optimaal gepositioneerd is voor gebruik zonder dat de gebruiker ooit zijn ogen van het werk moet afhouden. De veiligheidsring houdt de karambit in de hand van de gebruiker tijdens het bewegen, in gladde situaties of in rare posities. Als je hand midden in het gevecht opengaat, blijft het wapen nog steeds in je hand zitten dankzij de vingerring. Met de ring kun je ook het bereik van het wapen vergroten door het naar buiten te draaien, waardoor het bereik van het mes bijna wordt verdubbeld.


KERIS

Een Keris is een echt Maleis Silat-wapen. Geen enkel ander Aziatisch wapen in zijn categorie lijkt op de Keris. Er zijn verschillende Chinese speermodellen en een versie van de Bundi-dolk uit India die er golvend uitzien als de Keris, maar beide zijn op geen enkele manier gerelateerd aan de Keris. De Keris is het wapen van een Silat krijger. Het is het symbool van mannelijkheid, integriteit en soevereiniteit van de Maleiers. Een Keris vertegenwoordigt tot welk niveau van de samenleving een pesilat-voorouder behoort. Zijn voorouders kunnen een royalty zijn, een aristocraat, een Kiyai (religieuze figuur), een Hulubalang (de lijfwacht van de sultan), een Pendekar (krijger) of een gewone burger. De keris is een 4-in-1 wapen; de schede kan in de strijd worden gebruikt als projectielwapen. Het kan ook worden gebruikt als verdedigings- en aanvalsinstrument in gevechtssituaties op middellange en korte afstand. De mogelijkheden van de keris maken het een Silat-wapen nummer één.