Home » Vereniging

De vereniging/school

Seni Pertahanan Diri -Pukulan is een vereniging waar je kennis kunt maken met een Indonesische en Maleisische Pencak Silat stijl, wedstrijdvormen van het Pencak Silat en het A.P.F.S - gevechtssysteem. Wij zijn een traditionele school met een moderne visie. De school bestaat uit zowel jeugdleden als volwassen leden, wij geven lessen in kleine groepen waarbij persoonlijke begeleiding en ontwikkeling centraal staan. Pencak Silat is een veelzijdige en boeiende gevechtskunst en is geschikt voor iedereen, zelfs voor mensen die minder sterk en kleiner van postuur zijn. Het A.P.F.S is een gevechtsysteem gebouwd op logische principes. Realistische en no-nonsense gevechtstechnieken. Een efficiënt gevechtssysteem op korte afstand. Naast reguliere trainingen organiseren wij ook nevenactiviteiten en onderhouden we goede contacten met andere vechtsportscholen.

 

Mijlpaal!

Naast de grote bonden zoals de IPSI en de wereldbond Persilat, is er een nieuwe organisatie ontstaan in Indonesië, namelijk de Federasi Pencak Silat Tradisi Internasional (FPSTI). Deze federatie staat voor de bewustwording van het behoud van traditionele Pencak Silat als een mainstream vechtkunst en edele cultuur. Sinds kort zijn wij  in Nederland de officiële afgevaardigde van deze nieuwe federatie. Op 27 maart 2019 hebben wij een officiële Decree gekregen vanuit Indonesië om FPSTI Nederland op te richten. onze federatie richt zich voornamelijk op het organiseren van evenementen op het gebied van traditionele uitingsvormen van de Pencak Silat .

Onze Federatie bestaat uit 11 personen die het fundament vormen voor de federatie en uit 25 vrijwilligers 

Het fundament bestaat uit:

 1. Main board
 2. Field of Achievment , Coaching and Judge Referee Activities (Quality manager)
 3. Field of Promotion, Sales and Marketing Activities (Public relations/ sponsoring)
 4. Field of match and festival activities (Sport and Culture matters)
 5. Field of Development of Domestic & Foreign Organisations & Security officer
 6. Fields of Equipment, Equipment, Maintenance and Hygiene Activities
 7. Purchase of goods and catering

 


Dangian Pakuan

Dangiang Pakuan is een Pencak Silat stijl afkomstig uit west Java-Indonesië en is gebaseerd op een aantal traditionele Indonesische verdedigingssystemen onder andere die van Silat Cimande en is voornamelijk een hand-arm systeem, snelle slagen met armen en handen zijn veel voorkomend, dit in combinatie met beperkte maar effectieve traptechnieken. De stijl kent ook specifieke dierentechnieken zoals de tijger (macan), aap (monyet), bidsprinkhaan (walang sembah), arend (elang) en schildpad ( kura kura), er word gebruik gemaakt van bepaalde eigenschappen van deze dieren, deze zijn verweven in een jurus. Een jurus is een serie of combinatie van houdingen en technieken, al dan niet met wapens. 

 


Harimau Berantai

Harimau Berantai Silat International is een inheemse krijgskunst uit Midden-Java. De kunst werd in de staat Johor op het Maleisische schiereiland gebracht (in het begin van 1900 door de Clan-migratie. In het dorp Sungai Dulang in Batu Pahat Johor, werd de kunst bewaard door de oudsten en geheim gehouden binnen de familie voor meer dan 8 decennia. Jak’s overleden vader (Allahyarham) Pendekar Haji Othman Kassim (Al Fatihah) die diende op de Royal Custom-afdeling van Maleisië (1958 -1972) was de meest gerenommeerde krijger van de clan. Zijn strijdlustige vaardigheden werden op de proef gesteld tegen verschillende aanvallen tijdens zijn dienst. Hij had silat vaak in het echte leven moeten gebruiken. Hij had vele onderscheidingen / medailles van moed gekregen voor zijn heldendom die levens redde van zijn teamleden. Hij heeft zijn silatvaardigheden nooit aan iemand geleerd, maar waarvan bekend was dat hij had getraind onder een paar oudere Guru in andere stijlen van silat in Johor, Melaka en Penang. Jak’s tante Srikandi Hajah Ramintan Samingon is de laatste autoriteit van de familiekunst. Ze staat niet bekend om haar vechtvaardigheden maar haar helende kunsten zijn fenomenaal. Ze is een van th Het meest na traditionele genezers in de zuidelijke regio's van West-Maleisië in 1974-2015. Ze is nu met pensioen. Zelfs zij onderwees geen silat aan iemand, zelfs niet aan haar eigen kinderen. Harimau Berantai-clan had onze Silat tot 1985 in de familie gehouden. Het was Prof. Jak die de geschiedenis veranderde.

 

Onze school is de eerste school in Nederland die de Silat stijl Harimau Berantai mag vertegenwoordigen onder leiding van Prof. Jak Othman dit is bekrachtigd op 28 juni 2019


Het Systeem

A.P.F.S is een close combat system wat door de leraar, Richard Alexander is ontwikkeld middels het combineren van effectieve aspecten uit verschillende Pukulan en Pencak Silat stijlen. De basis van dit systeem is het gevecht op korte afstand waar men elkaar werkelijk kan raken, de meeste technieken worden kort en krachtig uitgevoerd waarbij het gebruik van snelle stoten en lage trappen vanuit een sterke verdediging worden gecoördineerd door bewegelijke standen en voetenwerk, dit in combinatie met polariteiten zoals hoog-laag, hard-zacht, spanning-ontspanning. Korte handtechnieken en immobilisatietechnieken vormen de basis van dit systeem. Bij immobilisatie wordt gebruik gemaakt van het opsluiten van de hand, arm, been en voet, dit om een balansverstoring te veroorzaken waardoor een vervolg aanval niet meer, of minder effectief is.

 

Elke beweging is een aanval

A.P.F.S is een proactief gevechtssysteem waarbij een aanval van een agressor in de kiem wordt gesmoort op het moment dat hij aanvalt en vaak zelfs ervoor. De technieken zijn praktisch, doelgericht, kort en effectief toe te passen in straatsituaties en in kleine ruimtes, gericht op snelle uitschakeling van een tegenstander ongewapend en gewapend . De sierlijke bewegingen van het Pencak Silat worden In de praktijk weggelaten. Een gevechtskunst is gebaseerd op kennis, alles is gebaseerd op de natuurlijke bewegingen van de mens, natuurlijke bewegingen creëren gezondheid, positiviteit en de juiste realiteit. Zelfverdediging wordt enkel en alleen bepaald door de reden dat je vecht, we zullen een gevecht nooit beginnen, maar als het moet wel beëindigen.


Sport en Wedstrijd

In onze vereniging is het mogelijk om deel te nemen aan Pencak Silat wedstrijden, die volgens de Internationale regels van de Persilat gaan. Vooral voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat zij zich op een sportieve manier leren ontwikkelen. Met de jeugd trainen we wedstrijdvormen zoals tanding (sparring) Tijdens een tandingwedstrijd strijden twee spelers tegen elkaar op een mat dit gaat volgens internationale regels. Zo mag je niet het hoofd, de hals, nek, het kruis, de rug en gewrichten aanvallen. De spelers dragen een bodypantser en tok, de jeugdleden dragen daarbij vechthandschoenen en scheen/wreefbeschermers. Trappen, stoten, scharen, vegen en neerhalen is allemaal toegestaan en wordt met punten gewaardeerd. Het sportieve aspect in de Pencak Silat kent een aantal wedstrijdvormen, namelijk:

 • Tanding: Wedstrijdelement van de Pencak Silat waar deelnemers tegen elkaar sparren.
 • Seni: Jurus Tunggal en Jurus Wajib, uitvoering van gestandariseerde bewegingen in een groep van drie of solo. Een ander onderdeel is de ‘Ganda’ wat een choreografisch gevecht is tussen twee Pesilats.

 


Onze school heeft verschillende trainingsprogramma's die je kunt volgen namelijk:

 • LLP Long learning program in traditionele West Javaanse Pencak Silat. De Minimale leeftijd om te beginnen is 12 jaar.
 • SLP Short learning program in het A.P.F.S - gevechtssysteem. De minimale leeftijd om te beginnen is 18 jaar.
  De voorwaarde als je bij ons begint is dat je minimaal een jaar lid blijft van onze vereniging omdat er veel tijd en energie in je gestoken wordt als je pas begint. In dat jaar kan je meedoen aan alle lessen Pencak silat, A.P.F.S en wedstrijdtraining. De lessen bestaan voor beginnende leerlingen uit de basisbeginselen van het Pencak Silat en Pukulan, voor kinderen geld de uitzondering dat zij niet kunnen meedoen aan het A.P.F.S - systeem. Na dat jaar kan je aangeven waar je voorkeur ligt en kan je je specialiseren op een richting maar dat is geen must, je kunt ook aan alle trainingen blijven meedoen.

Biografie

Richard Alexander, trainer en oprichter van PSPD-Pukulan kwam op jonge leeftijd in de jaren zeventig in aanraking met Pencak Silat bij Indische families voornamelijk in het westen en noorden van het land, destijds vonden trainingen plaats in huiselijke sfeer, sindsdien begon zijn zoektocht naar een Pencak Silat school in Zuid-Limburg. Begin 1980 tot 1983 begon hij gedreven te trainen met familie en vrienden op de Pieter Breughelstraat in Sittard, de keuken diende als trainingsruimte. De trainingen bestonden uit een mengeling van Pukulan, Karate en Taekwondo, de trainingen waren Spartaans.

Na een periode van lang zoeken kwam hij In 1984 in contact met de school Persatuan Satria in Born onder leiding van de oudste leerling van wijlen Bpk Crompvoets, er werd lesgegeven in de stijl Pukulan Betawi. In 2010 behaalde hij het diploma van hoofdinstructeur (Kepala Pelatih), het examen werd toendertijd afgenomen door enkele bekende Pencak Silat leraren (Guru's) van diverse Pencak Silat scholen. In 2010 begon hij onder supervisie van zijn leraar een eigen afdeling (cabang) in Born, al snel volgde er nog een afdeling in Sittard. Door kennismaking met verschillende gevechtkunst stijlen en systemen is hij anno 2014 begonnen met de ontwikkeling van een vernieuwt gevechtssysteem A.P.F.S